Valhall, fast inte som det var tänkt

Så okej, myten säger att om man dör i strid så kommer man till Valhall. Enbart de coola krigarna borde hamna där uppe, right?

…men hur är det med tjejerna?

Ni vet, de där hulda vikingahustrurna och kavata vikingadöttrarna som inte har direkt lust att släpas iväg i håret till långskeppen när danerna härjar i hembyn, utan faktiskt gör motstånd och därmed får en yxa i pallet av en sur dansk? Borde inte det räknas som skäl nog för att komma till Valhall?

Nästa grej är ju de som sköter transporten till efterlivet. Valkyriorna är ju en klase kvinnliga dödsgudar, så det skulle inte förvåna mig ett dugg om de är lite småjäviga i urvalet. Hälften av de där valkyriorna jobbar ju dessutom för Freja, så det blir ju lite mer jäv på den punkten när de har en matmor istället för husbonde.

”Frida här dog definitivt i strid, hon stack ju kniven i Styrbjörn som skar strupen av henne. Horbocken Styrbjörn, däremot, dog ju i sårfeber dagen efter, inte i strid. Nyeh!”

Är det bara jag som undrar hur mycket de där valkyrjorna följer lagens bokstav istället för andemening i ganska många av de här fallen? Och vad skulle det få för effekt på könsfördelning i de fallnas salar? Kan den till och med ha blivit aningen sned med tiden?

Antag nu att den tappre vikingen Tryggve får faktiskt huvudet avkapat vid slaget vid Maeldun och dör i strid. Inte ens den jävigaste valkyria kan säga emot det, så Tryggve får en ridtur bakom yppig blond sopran och dumpas in i Valhall.

Vi har redan konstaterat att det mycket väl kan finns fler tjejer än killar där, och med tanke på mängden yxkast efter blonda flätor så lär de bli rätt bra på att ducka. Eventuell miss (eller snarare träff) är inte ett så stort problem, eftersom de vaknar till liv till kvällen. Dessutom blir ju alla fallna utsläpade för att träna hela dagen, så efter ett par hundra år i efterlivet bor de bli rätt bra på att inte ta skit. Och numerär plus attityd innebär, som exempelvis Mubarak och Ghadaffi nyligen upptäckt, regimskifte. Consent of the people och allt det där. Det skulle inte förvåna mig en centimeter om det vore Frigg som egentligen styrde och ställde i Valhall.

Så döm om Tryggves förvåning när han upptäcker att Valhall är ett matriarkat!

Och vi börjar nu förstå varför toffeln Oden antingen surar i mörkret eller hellre flänger runt på Midgård och intrigerar och rumlar runt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: