”Det vet man ju hur dom är”

”Det vet man ju hur dom är, dom där uppstyltade merovierna. De bara super och super genom hela vintern. Dom skulle minsann inte svälta så mycket om dom inte gjorde sprit av potäterna.”

Fördomar finns i många former, även i Blå Himmel. Man skulle till och med kunna säga i synnerhet i Blå Himmel. Det är svårt att inte klumpa ihop den lede fienden till en homogen grupp som lätt kan dras över en kam. Därför finns nationskaraktärsdrag och även raskaraktärsdrag. Delvis speglar de kulturen i nationen eller hos rasen, men framförallt speglar de fördomarna om nationen eller rasen.

Så det är fullt naturligt att alla merovier, supande kosacker som de är, har nationskaraktärsdragen Suput och Vintervan.

Det betyder inte att varenda merovisk rollperson är en vintervan suput, utan att alla icke-merovier förväntar sig att alla merovier (supande kosacker eller inte) är vintervana suputer. Det spelar ingen roll om meroviern ifråga är en frusen helnykterist. I egenskap av merovier så har han i likhet med sina landsmän förväntningen på sig att vara suput och vintervan, och därför får han karaktärsdragen Vintervan och Suput, vare sig han vill eller inte.

Skulle meroviern ifråga inte vara alkoholist så behöver spelaren inte förtrösta: det enda han behöver göra är att sätta Suput inom parentes, så att det blir ”(Suput)”. Därigenom markerar han att han inte delar karaktärsdraget.

Alla nationskaraktärsdrag kan skördas och planteras precis som vanligt, även de som man inte delar utan har satt inom parentes. Det enda man inte kan göra är att byta ut dem. Däremot kan man sätta dit eller ta bort parenteser.

Raskaraktärsdrag fungerar precis likadant, fast man får dem från rasen istället för nationen.

Annonser

2 responses to “”Det vet man ju hur dom är”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: