Spelets hjältar

Jag snubblade över ett TED Talk alldeles nyss. Det är en liten presentation av Dave Meslin på sju minuter om apati i den demokratiska processen, upplistat som sju punkter. Punkt 4, ”hjältar” (03:44 in), är synnerligen intressant i samband med Blå Himmel.

Vad han menar är att vi blir matade med bilden av hjältar som ”den utvalde”. Meslin lägger fram argumentet med att lista tio filmer (The Matrix, Harry Potter, Golden Compass, Pokemon, Power Rangers, Sailor Moon, The Lion, The Witch and the Wardrobe, Alice in Wonderland, The Neverending Story och The Golden Child) och frågar vad de har gemensamt. Hans svar är att de har en utvald hjälte:

”You’re the chosen one, there’s a prophecy, you have to save the world. And then that someone goes off and saves the world, because they’ve been told to, with a few people tagging along.”

Meslin säger sedan att i det verkliga livet är hjälteskapet något helt annat. Det är kollektivt, det vill säga en grupp som samarbetar för att uppnå ett gemensamt mål; det är inte perfekt, eftersom vi är inte mer än människor; och framförallt är det frivilligt. Fredrik Reinfelt ritade inte ett konstigt tecken i pannan på Håkan Juholt för att ödesbestämma honom till att leda socialdemokraterna. Juholt blev visserligen tillfrågad av valberedningen, men det var inte början på hans politiska insats, utan på sin höjd början till höjdpunkten.

Det var ungefär där som det slog mig vad som skiljer Blå Himmel från en himla massa andra spel. Rollpersonerna, spelets hjältar, är inte utvalda av någon högre makt. (De är heller inte en bunt legoknektar som tar vilka uppdrag som helst från ljusskygga män som de träffar i skumma syltor, bara det är lite belöning och loot inblandat.) De är frivilliga som har valt att lägga fiendskapen åt sidan och istället samarbeta över fronten och verka för fred tillsammans.

Det känns väldigt förlösande att ha kommit till den här insikten. Det innebär att jag kan definiera den här andra hjälterollen och hjälpa spelarna att lyfta fram den hjälterollen genom spelet.

Utöver det är Meslins presentation helt fantastisk och dessutom viktig i det verkliga livet.


3 responses to “Spelets hjältar

 • Robert Jonsson

  Jag vet ju inte om jag tycker vi kan likställa Reinfeldt med Gud… (för brukar det inte just vara Guden som gör hjälten till den utvalda? Genom profetior och massa tjafs?)

  😉

  • von Sudden

   Jag tror du blandar ihop Herrens tecken som Gud sätter på Kain, med det blixtformade ärret som Voldemort ristar i Harry Potters panna.

   Sen är det ju en ”högre makt”, vilket ju inte nödvändigtvis behöver vara en gud. Det kan vara ödet också. Det är ju inte en gud som bestämmer att Oden kommer att käkas upp av Fenrisulven vid Ragnarök, utan det är ju bara så ödet är.

 • Anders

  Intressant infallsvinkel. Jag har varit på väg åt samma håll i mitt skrivande, även om jag inte har haft något formaliserat ”tänk” av det där slaget. Det har snarare handlat om att jag har varit missnöjd med klichéerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: