Vår beredskap är god

Det är inte tänkt att det relativa lugn som vilar just nu i Blå Himmel ska vara ett statiskt tillstånd. Tvärtom ska det vara ett dynamiskt tillstånd, där stiltjen inte bara är bedräglig utan även kan kollapsa.

Hjälpmedlet för att hantera detta är värdet Beredskap. Beredskap är ett kampanjvärde som beskriver hur spänt läget är på det frontavsnitt där rollpersonerna är.

Beredskap mäts i sju steg:

  • Lugnt
  • Vaksamt
  • Förhöjt
  • Allvarligt
  • Spänt
  • Fientligt
  • Fullt krig

Värdet ändras i allmänhet enligt två regler. Den ena är det politiska läget och är ovillkorligen uppsatt i äventyrets premiss. Där kan man säga att på grund av hertig Aleksejs krigsmånglande så kommer Beredskap gå upp ett steg efter äventyret.

Den andra  är konsekvenserna av rollpersonernas handlingar. Där sätter man normalt upp två uppsättningar villkor; en lugnande uppsättning och en spänningshöjande uppsättning. Om ett angivet antal villkor i den lugnande uppsättningen uppfylls så sänks Beredskap ett steg. På samma sätt ökar Beredskap om ett angivet antal villkor i den spänningshöjande uppsättningen uppfylls. Om båda uppfylls så ändras inte Beredskap till följd av rollpersonernas handlingar, men kan fortfarande ändras av det politiska läget.

Beredskap har tre uppgifter:

För det första är det en signal till spelarna hur väl det går för dem. Om värdet sjunker, eller åtminstone inte stiger, så vet de att de gör ett bra jobb. Om värdet däremot stiger, i synnerhet om det sker som en konsekvens av deras handlingar, så vet de att de gör ett dåligt jobb.

För det andra är det en riktlinje och utgångspunkt för spelledaren för att planera nästa steg i kampanjen. Det blir lite annorlunda äventyr när Beredskap ligger på Lugnt och man bara behöver övervaka och eventuellt förhandla om utbyte av krigsfångar, än när Beredskap ligger på Spänt och man måste göra sitt yttersta för att kyla ner spänningen.

För det tredje är det också en riktlinje för hur spelledarpersoner uppför sig. Återigen är det en skillnad på när det är Lugnt och ett möte med weldländsk jakt innebär vänliga vinkningar, och när det är Spänt och weldländarna försöker mota bort eller till och med skjuta ner allt främmande flyg.

På så sätt så har spelledaren ett verktyg att hantera det skiftande politiska och strategiska läget och konsekvenserna av rollpersonernas handlingar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: