Mer fantastik? (del 3)

Lite närmare hemma hittar vi följande tragiska historia:

Anne Hoffman, spion från Andra sidan: Under två kalla veckor i november 1889 utspelades en underlig rättegång i Karlsburg, målet Kronan vs Anne Hoffman. Fru Hoffman var spiritist och ledde andeseanser i Karlsburg, där hon tog betalt för att kanalisera andar, ofta döda anhöriga, åt betalande deltagare.

Det är ingenting konstigt med det: spiritism och andeseanser är i högsta grad en modefluga, i synnerhet nu när så många har dött och spökar.

Fast en seans i augusti 1889 annorlunda. En orolig hustru ville veta varför hennes make inte hade svarat på hennes brev och telegram, och fru Hoffman hade kanaliserat hans ande. Genom fru Hoffman talade maken om att skeppet han färdades med hade sänkts, och att han därför inte kunnat svara. Förskräckt och gråtande rusade hustrun ut från lokalen.

Allt detta stämde: maken ifråga var matros i Kungliga Luftflottan ombord på SMLS Admiral Klaus Ammer, den första luftkryssaren i flottans största och mest moderna skeppsklass, och skeppet hade mycket riktigt sänkts i slaget om Sendreland med man och allt.

Problemet var att den weldländska propagandan hade målat upp slaget om Sendreland som en stor framgång med minimala förluster. I verkligheten hade Weldland förlorat totalt 14 flygskepp med tonnage på totalt 114 800 ton, 6600 sjömän och närmare 330 000 infanterister och kavallerister i en offensiv som egentligen inte ledde till någonting. Framförallt hade SMLS Klaus Ammer inte listats som sänkt, för att man var rädd att det skulle leda till en demoraliserad allmänhet om det framgick att flottans bästa skepp var bland dem som sänkts. Hela mörkläggningshistorien riskerade nu att rasa samman på grund av en kvinnas spiritistiska seans.

Eftersom fru Hoffman inte kunde bevisas ha haft tillgång till de riktiga uppgifterna på något sätt så hade man svårt att åtala henne för spioneri. Istället använde man en lag som inte använts på 170 år och anklagade henne för häxeri. Fru Hoffman fälldes för brottet och dömdes till döden genom hängning.

Domen verkställdes 11 maj 1890, efter att kung Ludwig avslagit hennes nådeansökan.

I slutändan spelade det ingen större roll. Redan innan rättegången och den publicitet som den fick var hemligheten redan ute, och det fick den demoraliserande effekt som man fruktade. Men man kan på inget sätt skylla detta på fru Anne Hoffman.

Annonser

One response to “Mer fantastik? (del 3)

  • gondica

    Kommentaren får mig att tänka på filmen Det Levande Slottet: luftskepp, magi, mäktiga maskiner, pseudo-edwardiansk värld. Snygg stämningssättande backstory.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: