En flygmaskin: Rosatelli Falco

Rosatelli Falco Linea Due

Giacomo Rosatelli var möbelfabrikant från början, vars bror var flygare i tiberiska flygvapnet. Brodern Pietro hade sina idéer om vad som gjorde ett bra jaktflygplan, och bad Giacomo att bygga ett. Giacomo hade aldrig byggt ett jaktflygplan förut, men han hade byggt möbler och kunde bygga starka saker i trä.

Hans första och hittills enda flygmaskin bestod i princip av tre delar: en flygkropp helt byggt i limmad faner, en kort undervinge i ett stycke som fästes i kroppen (istället för det brukliga, en vänstervingdel och en högervingdel), och en övervinge som monterades på stag efteråt. Dessa producerades separat i Rosatelli-fabrikerna och monterades på plats. De enda komponenter som inte byggdes i Rosatelli-fabrikerna var motorn och maskingevären. Till den första delserien kunde Rosatelli bara få tag på en bilmotor med alldeles för låg dragkraft, och det fanns inte maskingevär nog för att förse maskinen med dubbla maskingevär, så den har bara ett.

Flygmaskinen visade sig dock vara den landbaserade jaktflygmaskin som tiberiska flygvapnet saknade, och dess utmärkta stryktålighet och goda manöveregenskaper vann flygarnas hjärta, trots dess låga fart. Delserie 2 (L2 eller Linea Due) har fått en starkare motor, en fjortoncylindrig fast stjärnmotor, vilket till stor del avhjälper hastighetsproblemet. Delserie 1 (L1, Linea Uno) håller därför på att fasas ut eller konverteras, och begagnade maskiner säljs på export. Till exempel såldes femtioåtta maskiner sålts till en privat insamling till Fehnmeyer-kårens förmån.

Vad Giacomo Rosatelli tillförde till flygmaskinsindustrin var produktionstänkandet. Flygplanet som han skapade skulle inte bara flyga bra, det skulle också produceras i hans fabriker av hans arbetare. Varje del i flygmaskinen är skapad för industriell produktion. En del vill till och med hävda att detta grepp är den största innovationen med flygmaskinen, långt större än dess kropp i limmad faner eller undervinge som ett stycke.

Spelvärden Linea Uno

Kategori: Modern

Egenskaper: Stryktålig +3, Lättmanövrerad +3, Långsam -3

Vapen: Maskingevär, Anfallsbonus +5, Skada 5

Försvar: Skydd +5, Dämpning 6

Spelvärden Linea Due

Kategori: Spjutspets

Egenskaper: Stryktålig +3, Lättmanövrerad +3

Vapen: Anfallsbonus +5, Skada 5

Försvar: Skydd +5, Dämpning 6

Bilden föreställer en Fiat CR.42, ett flygplan som tjänstgjorde i framförallt Italiens flygvapen fram till och under Andra världskriget, och som får stå som visuell förebild till Rosatelli Falco. Den importerades även till Sverige där tjänstgjorde under beteckningen J-11. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: