Tidigare sysselsättning

Ett av förslagen som jag har fått under speltesten är att ha någon form av tidigare sysselsättning, som en riktlinje för vad man gjorde innan man ryckte in.

Jag kan se fördelen med det: det ger spelaren en liten riktlinje om vad som finns i världen, och det styr upp rollpersonerna en aning så att de inte får helt knas färdighetsval.

Problemet är att jag är lite allergisk mot yrken, klasser och arketyper, eftersom det alldeles för lätt blir alldeles för styrt. Därför har jag varit tveksam till det. Dessutom väljer man i första hand en rollpersonsmall som man modifierar, snarare än att man bygger en rollperson helt fritt. Det senare är möjligt, men reglerna för det kommer att hamna i appendixen.

Men likväl funderar jag på det, eftersom jag ser fördelarna med det. Så tankarna ser ut ungefär så här i nuläget:

  • En sysselsättning består av ett namn och en liten lista med minst tre färdigheter.
  • Sysselsättningen fungerar som ett karaktärsdrag. Det kan planteras, skördas och aktiveras, precis som alla andra karaktärsdrag. Det kan dock inte bytas ut, till skillnad från andra karaktärsdrag.
  • Från listan med färdigheter väljer man tre stycken. Man har totalt tio färdigheter: en av dem är Skytte, en annan är Vinddjursritt eller Flygmaskiner, tre av dem kommer således från listan från sysselsättningen, och fem får väljas helt fritt. Det finns ingenting som hindrar att några av de andra fem kommer från sysselsättningens lista.
  • En av den tidigare sysselsättningens färdigheter måste få värdet +6 eller +4.

Det här gör det inte bara lätt att skapa rollpersoner. Man kan även komma på helt nya tidigare sysselsättningar väldigt enkelt utan att det förstör spelbalansen, vilket innebär att man i stort sett kan göra rollpersoner helt fritt.

Det finns ett embryo till detta i betaversionen, men det är inte riktigt utvecklat än. Framförallt finns det inga sysselsättningar listade.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: