Top Guns

Ett första spelmöte Kaijin spenderades med att göra rollpersoner och sedan utkämpa en första flygfajt. Våra fyra modiga katsutoriska piloter hade som uppgift att finna ett spaningsflygplan i ett övningsområde, men överrumplades istället av en lauternsk grupp som angrep. En av angriparna sköts ner, två andra drog sig ur när ingendera sidan hade resurser att fortsätta, och en fjärde sköt ner en av katsutorierna. Det var en episk och desperat fajt med mycket adrenalin och jetbränsle!

Jag fick ett antal trevliga lärdomar av det här spelmötet. De viktigaste var de här:

Att toppa ett slag ska nog förändras. Det kostar fortfarande en handlingspoäng att toppa slaget, men för det kan man antingen slå om slaget som det ligger, eller lägga på +1 på det man har just nu. Det är kumulativt, så spenderar du 4 poäng så får du +4. Det finns ingen gräns på hur mycket man kan lägga på, men väljer du att slå om slaget senare så försvinner tidigare pålägg. Om du hade lagt på +4 sen tidigare och sen slår om så får du inte tillgodoräkna dig de +4 du lade på förut på det nya slaget.

För det andra så ska jag bygga ett turordningsbräde för att hantera turordningen. Det blev rörigt så fort flera handlingar började komma in samtidigt.

För det tredje så bör man använda attribut mer flexibelt. Just nu är attributet Skärpa motsvarande Mutant: UAs Smidighet: i flygstrid är det attributet som är helt avgörande. Istället bör man variera sig. En tanke på rak hand skulle kunna vara att man inte får använda samma attribut på två slag i rad.

För det fjärde kommer vi att testa en förändring av begränsningspölarna. Istället för att de låser handlingspoäng från huvudpotten tills de låses upp av en annan handling med -3, så kan de användas när som helst med -3.

De här kommer definitivt att påverka regelsystemet i Blå Himmel på något sätt, förmodligen bara rakt av.

En poäng som fördes fram var att det var lite rörigt eftersom regelsystemet använder både turordning och initiativ, två termer som i rollspelssammanhang är synonyma. Det är de ju inte i Blå Himmels system. Där betyder turordning i vilken ordning saker och ting händer, medan initiativ betyder vem det är som styr striden.

På det stora hela var det ett lyckat spelmöte och speltest. Jag ser fram emot nästa spelmöte!


One response to “Top Guns

  • Marco B

    ”En tanke på rak hand skulle kunna vara att man inte får använda samma attribut på två slag i rad.” – eftersom du har olika utbildningar som styr så tycker jag att det blir lite ansträngt att godtyckligt bestämma att samma attribut inte kan användas i följd. Det borde snarare vara kontextbaserat med SL-veto, anser jag. Om det rimligen är Skärpa som borde gälla (eller Sinne, eller…) så låt det gälla, oavsett om det har använts vid föregående slag eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: