Förändringar i beta 4

Jag ska försöka få klart Blå Himmel beta 4 till jul, som en liten julklapp. Beta 4 har några stora förändringar av regelsystemet. Den största är förmodligen att konfliktsystemet kommer att göras om i grunden så att det inte längre använder handlingspotter (annat än kamratpotten och egopotten, som ju är persistenta). Det omfattar debatt, diskussion och förhandling, eller i stort sett alla sociala situationer där olika viljor står emot varandra.

Istället kommer det nog att fungera så att båda parter definierar sina respektive mål med konflikten. Därefter rullas ett motsatt slag, och förloraren får välja mellan att acceptera resultatet varvid vinnaren uppnår sitt mål, eller vägra att acceptera förlusten och ta ett Tillstånd (en kvarstående begränsningspott). Vägrar man att acceptera förlusten så har man ett val till att göra: eskalera konflikten till en högre nivå, eller lämna konflikten. Man kan inte eskalera konflikten hur långt som helst, utan till slut kommer knytnävarna fram.

Orsaken till att systemet för konflikter görs om är att jag har upptäckt att det nuvarande är så meckigt att jag drar mig för att ens dra igång en konflikt under speltesten. Det är ett mycket illavarslande tecken.

Konflikttyperna jakt och krig kan inte lösas bra på det sättet. De kanske utgår tills vidare. Jakt skulle kunna lösas på ett liknande sätt som konflikter, men jag har lite coola idéer som dessutom kanske löser ”dödsstjärneproblemet”: den där vilda jakten genom fientlig terräng med dödsfällor och dödslaser och dödskanoner som är i vägen innan man når gram till värmeutblåset som man ska bomba. Men mer om det senare, och kanske inte i beta 4.

Utöver det kommer några småförändingar som redan omnämnts.

  • Begränsningspotter kommer, som tidigare nämnts, inte längre låsa handlingspoäng. Istället kan man använda dem rakt av, fast med en modifikation på -3.
  • Toppningar kommer också att fungera annorlunda. Här får man valet att för en poäng antingen slå om slaget, eller lägga till +1 på ett slag som ligger.
  • Ett turordningsbräde kan tillkomma bland hjälpmedlen.

Och kanske, kanske, kan jag stoppa in första äventyret också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: