Söndagsskrivande

I skrivande stund sitter jag och skriver på spelledarkapitlen till Blå Himmel. I stort sett finns det två övergripande tankeflöden i kapitlen. Det ena  är rent konkreta tips om spelbalans, deckargåtor, hantering av spelledarpersoner et cetera, och det andra  handlar om hjälteresan och kampanjens struktur.

Mitt mål är att inte bara återge hur hjälteresans och monomytens struktur ser ut och säga ”försök jobba mot det här”. Det brukar i allmänhet leda till rälsade kampanjer eftersom hjälteresan så som Campbell definierar den av naturen är rälsad. Det är trots allt en analys av redan färdiga myter; vad Campbell säger är ”i hjälteresan förekommer vanligen det här och det här, sen händer det här, därefter något av det här och det här, och sen det här; och det här är vad alla de där stegen representerar”. Kör man på den metoden så får man en linjär berättelse (och inte sällan väldigt klichéartad). Eftersom rollspel är ett interaktivt medium så är jag inte helt förtjust i den sortens rälsning.

Mitt mål är istället att omtolka hjälteresan till ett antal praktiskt användbara verktyg för spelledaren som denne kan använda för att driva en egen men interaktiv hjälteresa. Det har inte direkt varit en lätt grej att skriva, men igår på spårvagnen hem från ett Paranoia-spelmöte (ja, den gamla godingen) ramlade sista pusselbiten på plats.

Vad jag insåg då var att i princip alla prövningar som hjälten ställs inför inför under resans gång inte är konflikter eller förhandlingar eller strid eller personer. De är val: håriga svåra val där alla alternativ innebär någon form av uppoffring. Skillnaden är att i hjältesagan så återberättas hjältens svåra val. I rollspel och andra interaktiva medier så är det upp till spelaren att göra valet. Med den insikten kom en av de viktigaste pusselbitarna för hjälteresan i Blå Himmel på plats.

Nu ska jag bara få ner insikten i pränt också, och det är målet med dagens skrivande.

Annonser

One response to “Söndagsskrivande

  • Illern

    Det ska bli spännande att läsa den färdiga texten. Har själv funderat kring det där med hjältens resa och en del andra ”dramaturgiska mallar” från andra medier men precis som du skriver med den ständiga risken för rälsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: