Stiltje

Det har varit en galen vinter. Till att börja med så har det knappt varit någon vinter alls. Sen har det hänt såpass mycket att jag inte har haft tid med mina rollspelsprojekt, med ett undantag: Järn.

För nu har jag börjat skriva ut Järn som mer än punktlista. Manuset är på ca 210 000 tecken, vilket är ungefär 70 sidor, och det enda som jag har kvar att skriva är en klase monster. Möjligen ska jag sno lite av mina egna spelledartips också. Därefter ska jag påbörja layouten och leta illustratörer.

I och med det så blev referensdokumentet uppdaterat till version 0.07, med omslag och karaktärsdrag som nya finesser.

Blå Himmel har det dock inte hänt så mycket med. Den lilla tid som har funnits över till det har använts för att bråka med formgivningen. Jag vill få ordning på mallarna först innan jag börjar layouten på allvar.

Annonser

8 responses to “Stiltje

 • Oden

  Tog just hem Järn 0.07 då gruppen var sugen på att prova. Vi har bara gått genom gubbskapande och några enkla konflikter samt strider men vi hade två frågor.
  På stanskorten nämns Turordningsfas men inte i reglerna. Relik kvar från tidigare version eller början på något nytt?
  Sejdkonsten var uppskattad, men det det nämndes andra former exempelvis runor. Är det mer på gång eller bara fluff?

  • von Sudden

   Turordningsfas är en hänvisning till punktlistan under Turordning på sidan 12. För att korten skulle bli helt självständiga utan att behöva ta med hela punktlistan eller referera till reglerna så fick turordingen ett numeriskt värde på korten.

   Sejdkonsten bygger på en rad tidigare magisystem för Västmark 4 som var runbaserade. Tanken var ungefär samma som det nuvarande systemet, fast istället för att sluta en pakt med en ande som kunde göra något så galdrade eller ristade man runor som hade en magisk innebörd som gjorde något. Det finns fortfarande spår av dessa system: i tabellen Sejd, effekter och andar på sidan 34 så finns en kolumn Möjliga namn med två namn på varje ande. Det första namnet är från mongoliska, medan det andra namnet är från antingen fornnordiska eller anglosaxiska. I många fall kan man matcha det andra namnet med ett namn på en runa, även om den inte är 100 % 1:1 eller historiskt korrekt för fem öre.

   Jag gick över till ande-sejd istället för runmagi för att göra Järn mer fristående från eventuella världar. Det kan hända att jag någon gång i framtiden gör en riktig spelvärld, och i så fall skulle en runmagisk expansion av sejdsystemet kunna vara aktuell. Men det får framtiden utvisa.

 • Oden

  Tack tack för svaren. Nya frågor har dykt upp under test.

  Beriden strid ger valet mellan att skada hästen som vanligt eller stänga av en egenskap. Så långt allt väl tills vi såg att riddjur inte har hälsa. Är det bara frågan om att riddjur inte fått hälsa och gard ännu som monster osv, eller kommer de bara ha egenskaper?

  Om de har hälsa, hur mycket för en vanlig häst, eller ännu hellre någon formel för att räkna ut hälsa/gard? Fanns lite angående Spelledarpersoner och monster men vet inte om en häst går under någon av dem.

  Tack på förhand!

  • von Sudden

   När riddjur används i strid så har de bara egenskaper. Då stänger man bara av deras egenskaper. Syftet är att förenkla den sortens situationer. Skulle man bli anfallen av en häst utan ryttare så blir den ett monster med Hälsa och Gard (gissningsvis ca 30-35 eller så), men det är en annan situation.

   Det kan hända att jag ändrar mig till 0.08, så testa gärna. 8)

   • Oden

    Bra med förtydliganden när hela gruppen läser snett. 🙂
    Två frågor till angående riddjur.
    Hur ”Stressar” man dem? Och har man ihjäl den stackars kraken om egenskaperna tar slut via vanvård?

   • von Sudden

    Att stressa ett riddjur handlar om att utsätta det för påfrestande situationer. Om det bär för tung last, eller om man rider för länge eller för snabbt, eller utsätter djuret för hemskt väder etc, så stressas det.

    Och ja, man kan vanvårda ihjäl ett djur.

 • Oden

  Så nu har vi testat systemet lite mer och hittills har det fått tummen upp överlag så det blir några sessioner spel framöver.

  Har du några tips hur man ska printa ut stanskorten? Vilka mått har de och finns det något färdigt ”visitkortspapper” eller liknande som fungerar bra?

  • von Sudden

   Kul att höra!

   Stanskorten är 88×62,5mm och är gjorda för att passa i kortkondomer, eh, vanliga plastfickor samlarkortspel typ Magic. Jag brukar skriva ut dem på vanligt papper, klippa ut och stoppa in i en plastficka tillsammans med något skräpkort för stadga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: