Järn är som…

Game of Thrones är förbaskat bra! Högt produktionsvärde, välskrivet, välspelat, dramatiskt. Det är ungefär lika mycket intriger som Sopranos, och till och med folk som inte gillar fantasy gillar Game of Thrones. Så det är inte förvånande att Game of Thrones just är nu fantasyns populära höjdpunkt.

Järn är väl ungefär som Game of Thrones?

Nä.

Jag skulle hellre jämföra Järn med filmen Centurion.

PHp6yt1JeBVvsw_1_m

För dem som missat den så är det en brittisk historisk action-film med Michael Fassbender i huvudrollen som legionären Quintus Dias, satt i romersk-ockuperade Britannien år 117 under kejsar Hadrianus. Nionde legionen marscherar norrut in i pikternas land för att lära pikterna en läxa, men får storstryk i ett bakhåll. Bara en handfull soldater överlever och försöker fly tillbaka söderut med pikternas främsta jägare, Etain och Aeron, i hälarna.

Centurion pressar sin begränsade budget till max. En massa saker återanvänds från annat håll. Man lånar en massa romar-reenactors för mass-scenerna, rekonstruktioner av järnåldersbyar i friluftsmuséer för pikternas byar, och en massa vildmark för större delen av resten av filmen (då slipper man bygga dyra kulisser).

Det finns faktiskt en hel massa skäl till att jag hellre jämför Järn med en sådan film än med Game of Thrones.

Till viss del är det produktionsvärdet. Centurion har inte Game of Thrones resurser, och kommer aldrig att kunna tävla på den punkten. Själv skulle jag nästan kunna mörda för att ha råd mängder med ashäftiga illustrationer och fyrfärgstryck och box med kort och specialtärningar. Men jag måste vara realistisk och planera för det lilla som jag har råd med, inte för mina önskedrömmar. Jag måste rikta mig till en smalare publik som både är mer kräsen och mer förlåtande.

Men lika mycket som det så är det temat i Centurion och Järn som liknar varandra: de handlar båda om det övermodiga och dekadenta imperiet mot de hårda och håriga klanerna. Båda utspelar sig under motsvarande järnålder, snarare än motsvarande medeltid. I båda är städer och civilisation är något som finns på annat håll. Här är det skogar och berg och mycket snö. Vildmarken blir mer än något som man reser igenom för att komma till nästa scen; den får en väldigt konkret betydelse och är lika mycket fiende som fienden.

Och därför är Järn inte som Game of Thrones. Järn är mycket mer som Centurion: lågbudget, men hård och hårig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: